ADUCEM STRALUCIRE EXCELENTEI

PARTENER SMART TROPFY

PARTENER SMART TROPFY -"ADUCEM STRALUCIRE EXCELENTEI"- AICI GASITI CELE MAI BUNE PRETURI.

Cristian Topescu

"Din păcate, copiii noştri joacă fotbal de pe tastatura calculatorului, volei sau tenis de pe platforma Wii, în timp ce muşchii lor se atrofiază. Orele de sport în şcoli şi licee sunt tot mai puţine. Resursele financiare pentru dezvoltarea performanţei în cluburile sportive sunt şi ele tot mai reduse. Copiii noştri trebuie să facă sport! Copiii noştri trebuie să se hrănească sănătos! Copiii noştri trebuie să aibă mentalitate de învingători!"

Cristian Topescu

duminică, 3 iulie 2011

Karate Traditional-Despre Zanshin




Despre 

Zanshin













În limba japoneza, zanshin reprezinta spiritul de lupta, decizia de a continua în ciuda tuturor dificultatilor.








ZANSHIN - este spiritul care ramine si dupa ce tehnica este executata, dar si ceea ce ne tine alert inainte si in  timpul luptei. Este constientizarea ca atacul unui coleg de sala ar putea fi foarte real, ca al unui inamic hotarit sa ucida. Zanshin-ul este specific unei arte martiale reale si nu are nimic in comun cu ideea de sport.




                                            





                                    Proverb Japonez




"勝っ て 兜 の 緒 を 締めよ" (Kabuto katte nici o aviz shime ani)


Când veţi câştiga, este timpul pentru a strânge curelele  castii .






Zanshin - mintea trebuie concentrata asupra adversarului. Este foarte important ca atentia sa fie focalizata pe adversar si dupa ce a fost învins pentru a putea riposta instantaneu daca oponentul se ridica. Ochii si mintea trebuie mentinute pe adversar pâna la terminarea procedeului si dupa aceea.


     In executia unui kata,karateka trebuie sa ramana fixat pe ultima tehnica a katasului cateva secunde,intr-o stare de spirit de continua vigilenta mentala si pregatit fizic pentru un eventual atac. 


Pentru a ilustra cat mai bine notiunea de zanshin, am postat urmatoarea povestioara.


     Un tanar, doritor sa ajunga un mare samurai, reusi sa fie primit ca elev al unui celebru maestru  in arta luptei cu sabia, care traia retras,singur pe munte.
 Dupa obiceiul  din acele vremuri, elevul trebuia  sa locuiasca in coliba invatatorului si se apuca cu harnicie de treburile gospodaresti.
   Maestrul insa,in loc sa il invete arta manuirii sabiei,avea ciudatul obicei  de a
se strecura pe furis in spatele tanarului in momentele cele mai neasteptate, pentru a-llovi cu un baston.
   Incet,incet,elevul invata sa se fereasca,dar profesorul devenea tot mai indemanatic si bietul tanar primea lovitura dupa lovitura.
     Au trecut astfel  cativa ani lungi  si foarte neplacuti pentru elev, care se ocupa in continuare fara sa cracteasca de toate muncile gospodaresti.
  Intr-o zi,pe cand pregatea mancarea,tanarul sari dintr-o data intr-o parte fara sa vrea.Vasul in care pregatea mancarea  zbura in tandari, lovit fiind de bastonul batranului. Acesta zambi si zise:”Te-am invatat totul, acum poti pleca!”  Dar elevul nu il parasi; in sfarsit,intelesese.
  Abia de atunci maestrul a inceput sa ii predea tehnici de sabie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu