ADUCEM STRALUCIRE EXCELENTEI

PARTENER SMART TROPFY

PARTENER SMART TROPFY -"ADUCEM STRALUCIRE EXCELENTEI"- AICI GASITI CELE MAI BUNE PRETURI.

Cristian Topescu

"Din păcate, copiii noştri joacă fotbal de pe tastatura calculatorului, volei sau tenis de pe platforma Wii, în timp ce muşchii lor se atrofiază. Orele de sport în şcoli şi licee sunt tot mai puţine. Resursele financiare pentru dezvoltarea performanţei în cluburile sportive sunt şi ele tot mai reduse. Copiii noştri trebuie să facă sport! Copiii noştri trebuie să se hrănească sănătos! Copiii noştri trebuie să aibă mentalitate de învingători!"

Cristian Topescu

miercuri, 2 ianuarie 2013

Sabia de samurai



   Indiferent daca au avut sau nu cunostinte in domeniul artelor martiale,cei ce au vazut « fulgerul de lumina »al unei tehnici  de sabie japoneza,au ramas cu siguranta inmurmuriti si profund impresionati de acel « fulger »,insotit de suieratul aproape inperceptibil, ambele fenomene fiind produse de sabia in miscare.Cu  suieraturi  scurte,cu miscari precise,sabia taie necrutatoare umbre ce apar  iluzoriu prin dojo.Miscarea este  cand exploziva  si taioasa , cand  lenta  si cursiva de parca teaca , lama si omul ar fi una.
    Totul se produce cu o viteza uimitoare.
    Lupta cu sabia era disciplina  martiala fundamentala a samurailor.
    Sabia ocupa un loc aparte in cultura,civilizatia si istoria japoneza.
    Sabia japoneza (katana) este chiar unul din simbolurile  fundamentale  ale samurailor , in Japonia ea devenind obiectul unui adevarat cult."Sabia este sufletul samuraiului" spun vechile texte.
     Oare mai este practica cu sabia  importanta in ziua de azi, in epoca bombei atomice  si in prezenta atator arme sofisticate?
      O caracteristica a tehnicilor de sabie este antrenamentul solitar .Foarte multe tehnici sunt repetate de unul singur, in cautarea unui standard cat mai mare de practica , in cautarea unei perfectiuni  ce consta in "mersul pur  pe Cale".
    Antrenamentul solitar , favorizeaza un anumit  tip  de introspectie, de intoarcere catre interior, catre gestul in sine, catre detaliul  cel mai fin  din orice miscare . Toate acestea duc la o stapanire deplina a tehnicii, a corpului, a mintii.
   Astazi , dupa mai mult de 1200 de ani de existenta,structura metalului si procesul de faurire al sabiei japoneze au ramas practic neschimbate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu